Nasza strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania. Pliki cookies są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim urządzeniu. Są one wykorzystywane do zapamiętywania preferencji użytkownika oraz analizowania ruchu na stronie.
Uczniowie z 6 szkół gastronomicznych rywalizowali w konkursie „Walentynkowy Czar”, zorganizowanym 11 lutego przez ZSP Nr 3 w Stalowej Woli. Patrząc na potrawy w ich wykonaniu, ciśnie się na usta, że nie gotowali, tylko czarowali.
Zmaganiom przyszłych kucharzy towarzyszyły duże emocje. Każdy z nich miał przygotować danie główne i deser. Jury, które ich oceniało, brało pod uwagę nie tylko smak i estetykę przygotowanych potraw, ale też styl pracy oraz przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Dania przygotowane przez młodzież prezentowały się bardzo zachęcająco, a jury miało trudne zadanie wybierając najlepszych. Ostatecznie zwycięzcą został Krystian Tarczon z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, który przygotował polędwiczkę z dorsza z mulami w białym winie, chrupiące sardynki i opalane warzywa, a na deser mus z białej czekolady z puree z mango, chipsami z jogurtu, pudrem z truskawek i świeżymi owocami.
Kolejne miejsca na podium zajęli: Natalia Nykiel z Zespołu Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku, a także Zuzanna Hepnar z Zespołu Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie. – Gratuluję nie tylko zwycięzcom, ale i wszystkim uczestnikom konkursu. Dzięki tej rywalizacji właśnie zdobyliście kolejne doświadczenie. A to ważne, gdyż zawód który sobie wybraliście, będzie wymagał od was ciągłego rozwoju. Muszę przyznać, że na efekty waszej pracy patrzy się z ogromną przyjemnością – chwalił młodzież uczestniczącą w konkursie Janusz Zarzeczny, starosta stalowowolski, który objął konkurs patronatem. Powiat Stalowowolski był również jednym ze sponsorów imprezy.