Uczniowie RCEZ w Nisku odbyli 4-tygodniowe praktyki zawodowe w Maladze, w okresie od 12 lutego do 10 marca 2017 roku, dzięki realizacji projektu „Europejskie praktyki EUROSUKCES” (
„Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego" w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój). 13 marca 2017 r. wrócili do codziennych obowiązków szkolnych. Po powrocie złożyli raporty uczestnika, wypełnili ankiety po zakończonym stażu i w dalszym ciągu przekazują swoje wrażenia, obserwacje zarówno z pracy, jak i udziału w wycieczkach zawodowych i kulturowych.
W pracy
16 uczniów, w zawodach: technik geodeta, technik ekonomista i technik organizacji reklamy, przez cztery tygodnie pracowało w różnych firmach, w których wykazywali duże zaangażowanie w powierzane obowiązki i starali się zastosować zdobytą wiedzę w praktyce.
Pobyt w Maladze pozwolił uczniom Regionalnego Centrum Edukacji Zawodowej poznać bogactwo i różnorodność kultury hiszpańskiej oraz doskonalić kompetencje międzykulturowe.
W Granadzie
Przysłowie hiszpańskie mówi „Kto nie widział Granady, ten niczego nie widział”. Tak więc uczestnicy praktyk zawodowych w Maladze wraz z opiekunkami, Magdaleną Mazurek i Grażyną Habigier-Pipską, pojechali do Granady. To malownicze miasto u podnóża gór Sierra Nevada jest ważnym ośrodkiem handlowym, akademickim i kulturalnym odwiedzanym chętnie przez Hiszpanów i turystów z całego świata. Najpiękniejszą dzielnicą Granady jest stary arabski kompleks
Albacin wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Położona na wzgórzu urokliwa dzielnica miasta pełna kolumn, łuków, rzeźb i koronkowych zdobień pozostawiła niezapomniane wrażenia. W zachwyt wprowadzała także monumentalna w rozmiarach, a zarazem dopracowana w każdym detalu katedra gotycko-renesansowa z XVIw.
Santa Maria de la Elcarnacion. Spacer po Granadzie zakończył się w punkcie, z którego w całej okazałości można podziwiać malowniczy zespół pałacowy Alhambra – jedyny tak imponujący zabytek budownictwa arabskiego w Europie.
W Maladze
Uczniowie, wraz z opiekunkami, zwiedzali w wolnym czasie miasto. Plac
Plaza de la Merced to jeden z najbardziej znanych placów w Maladze. Położony jest w centrum miasta. Znajduje się tutaj rewelacyjny pomnik Pabla Picassa, a także obelisk wzniesiony na cześć generała José Maríi de Torrijos y Uriarte, uważany niegdyś za najbardziej charakterystyczny pomnik w mieście. Ponadto z placu rozciąga się widok na dom rodzinny malarza, fundację Jego imienia, a także można stąd podziwiać fragment ruin Alcazaba.
Teatr Cervantesa, mieszczący się przy Calle Compás de la Victoria.
Parque de Málaga, czyli park w centrum Malagi. Park rozciąga się od
Plaza de la Marina wzdłuż głównej ulicy. Pomimo centralnego położenia, nie słychać w nim hałasu miasta, tylko ciszę, szum drzew i śpiew ptaków. Ogród obfituje w liczne gatunki różnorodnej roślinności (ok. 2000 gatunków kwiatów i drzew).
Katedra w Maladze (
Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación,
Katedra Wcielenia) to renesansowy kościół. Znajduje się wewnątrz granic, które wyznaczają arabskie mury, tworząc wielki zespół architektoniczny z pobliską Alcazabą i zamkiem Gibralfaro. Została ona wybudowana w latach 1528- 1782, według planów Diego de Siloe. Wnętrze katedry jest również w renesansowym stylu. Katedra jest jedną z większych atrakcji turystycznych Malagi, ciekawostką jest fakt, że nigdy nie została dokończona, przez Malagueños popularnie nazywana La Manquita, czyli „nigdy niedokończona”. Nikt nie ma problemu z odnalezieniem Katedry w Maladze, ponieważ jest widoczna prawie z każdego miejsca w mieście, dumnie wpisując się w miejski krajobraz Malagi.
Na podsumowanie 2 dni uczestnicy praktyk poznali Malagę przez pryzmat lokalnej kuchni w
Casa Aranda. Jest to najbardziej znana i najczęściej odwiedzana churreria w Maladze. 75 - letnia tradycja i dobra lokalizacja w centrum miasta, przyciągają nie tylko turystów, ale i rodowitych malaguenos. Można powiedzieć, że tutaj czas się zatrzymał, bowiem wnętrza wyraźnie wskazują na długoletnią działalność, z kolei smak churros świadczy o tradycyjnej, prawdziwej hiszpańskiej kuchni. Churros, to tradycyjny hiszpański przysmak, wysmażany w głębokim tłuszczu. Świeżo usmażone churros mają kształt spirali, dopiero serwowane tnie się na mniejsze, patyczkowate kawałki. W smaku przypomina polskiego pączka, jednak zamaczany w czekoladzie czyni z niego unikatowy hiszpański specjał. Jest to najczęściej wybierany zestaw śniadaniowy, szczególnie zimą i w chłodne dni.
Uczniowie RCEZ oceniają swój udział w praktykach zagranicznych, jako ważne doświadczenie zawodowe i kulturowe.
Opiekunami uczestników praktyk byli: Robert Małek, Magdalena Mazurek, Anna Hasiak – Tofilska i Grażyna Habigier-Pipska.
Alicja Świder – RCEZ w Nisku
Fot – RCEZ w Nisku